Poriën vullen en schuren
Allereerst worden alle onderdelen nagelopen en waar nodig vlak en glad gemaakt met een schraapstaal. Vervolgens worden de eventuele poriën van donkere houtsoorten opgevuld met Z-poxy, dat getint is. Voor lichte houtsoorten gebruik ik heldere 2-componenten epoxyhars. De poriënvuller wordt aangebracht m.b.v. een creditcard. Op de hals wordt het in eerste instantie aangebracht met een kwast en daarna zo glad mogelijk gestreken met een creditcard. Na drogen terugschuren tot op het hout met korrel 100-220-400, waar nodig evt. de hele procedure herhalen. In de juiste verhouding gemengd is de epoxy maximaal 25 minuten verwerkbaar.
Het schuren gebeurt met het papier om een blokje hout, om alles mooi strak te houden. Als de poriën goed opgevuld zijn, wordt alles gladgeschuurd met steeds fijnere korrel, oplopend tot 800. Om zo min mogelijk schuursporen over te houden wordt bij iedere wisseling van korrelgrootte steeds haaks op de vorige schuurrichting gewerkt. De laatste schuurgang gaat met de nerf mee tot alle krasjes verwijderd zijn. Gedeeltes waar geen lak mag komen, worden afgeplakt en vervolgens stof- en vetvrij gemaakt.
Het voorblad is gemaakt van fijngenerfd en erg glad te schuren spruce zonder poriën: hier hoeft geen een vulmiddel te worden gebruikt, behalve voor de rozet: de eventuele kieren en nerven worden opgevuld, en daarna gladgeschuurd met oplopende korrel.
Brug afplakken
Ik vind het gemakkelijker het hout waar de brug gelijmd gaat worden kaal te houden, dan achteraf te moeten schoonkrabben, daarom wordt na het schuren de plek waar de brug komt afgeplakt.
Eerst wordt de hals gemonteerd, vervolgens de plaats van de brug uitgemeten. De plaats van de brug wordt als volgt bepaald:
De afstand topkam naar fret 12 is bekend. Op de dubbele afstand plus compensatie, bevindt zich het midden van het brugbeen. Als de hals goed is uitgericht zal het zijwaarts uitrichten van de brug hoogstens een minimale verschuiving uit het midden geven. Dit wordt gedaan door een rei langs beide zijden van de hals te leggen, en zo het midden van de brug te bepalen. De gaten voor de bridgepins worden alvast door de kast geboord (4 mm), en twee van deze gaten worden gebruikt om de brug met twee schroeven vast te schroeven aan het lijmhulpstuk. Afplaktape wordt aangebracht, de brug hier bovenop geschroefd, en het plakband langs de rand van de brug met een scherp mesje doorgesneden. De restanten worden verwijderd, de brug losgeschroefd, en de gaten nog even dichtgeplakt.
Bovenblad beschermen
Omdat het lichtgekleurde bovenblad vies wordt door het donkere schuurstof van achter- en zijwanden, wordt als eerste hier een laag (grond)lak aangebracht, of de kartonnen bescherming die in het begin is aangebracht blijft op zijn plaats tot al het donkere hout is geschuurd.
Grondlak Aanbrengen
Als 2-componenten grondlak wordt toegepast is de droogtijd erg kort. Om toch een redelijk glad resultaat te krijgen, dient zeer snel te worden gewerkt. Een parketrollertje werkt erg mooi en snel: twee lagen worden aangebracht met 30 min. tussentijd. Met korrel 240 wordt zoveel geschuurd tot het meeste grijs is, daarna wordt afgewerkt met korrel 400. Als er nog kale plekken zijn worden deze plaatselijk bijgewerkt. Per laag gebruik ik ongeveer 80 gram. Het klankgat wordt aan de binnenkant dichtgeplakt als bescherming tegen het knoeien.
Afwerklaag aanbrengen
Ook de celluloselak voor het afwerken is sneldrogend, en wordt ook met een roller aangebracht. Als de lak droog is 2e en 3e laag aanbrengen. Afwerken: droog gladschuren met korrel 800. Als alles grijs is geworden is het goed. Daarna nat schuren met 800, 1200, 1500 en 2000. Als laatste polijsten met Commandant No 4.
Ik gebruik geen lak op alkyd basis: dit wordt niet hard genoeg. Acryl en nitro cellulose zijn wel geschikt.
Dekkend gelakt: andere procedure
Normaalgesproken wordt een transparante lak gebruikt, en zijn rozet en bindings gewoon zichtbaar. In het geval van de ‘bloemetjesgitaar’ wordt het klankbord knalgroen (RAL6018), dat betekent dat rozet, bindings en purflings moeten worden afgeplakt. Het hout van de rozet is 3 mm breed en wordt afgeplakt met 3 mm maskeertape die voor airbrushen wordt gebruikt. De parelmoeren bloemen in de rozet worden eerst voorzien van een druppel blanke lak. Als dit voorzichtig met de punt van een dun penseeltje wordt aangebracht vloeit het mooi rond uit tot de rand. De bedoeling is dat de dikte minimaal even hoog is als de te spuiten groene laag. Om mengen met de groene lak te voorkomen worden ook de bloemen afgeplakt met gestanste rondjes. De purflings en bindings worden afgeplakt met een brede tape die over de rand steekt en waarmee ook het plastic wordt vastgeplakt waarmee de rest van de kast wordt beschermd tegen de groene lak. Ook wordt net als anders de brug afgeplakt.
Voor het spuiten zijn de poriën weer opgevuld met Z-poxy, ook het voorblad waar ik voor het eerst ceder heb toegepast dat veel zachter is dan de spruce die ik gewend ben, en daardoor behoorlijk beschadigd. Voor het eerst wordt gebruik gemaakt van spuitbussen: Nitro RAL van GuitarSupplies (wordt niet meer geleverd, wel andere soorten nitrocelluloselak).
De procedure die ik gevolgd heb bij het spuiten: 3x spuiten met 15 minuten tussentijd. De lak is na die 15 min. iets gedroogd, maar lost wel weer op bij de volgende ronde. Na 24 uur herhalen, tussentijds licht schuren om evt. oneffenheden en stofjes te ontdekken en te verwijderen.
Dag vier wordt niet meer met dekkende lak gespoten, en wordt na opnieuw licht schuren alle afplaktape verwijderd. Bij de rozet blijven nu opstaande randjes over, die nog niet worden afgeschuurd, omdat anders de groene stof in het onbewerkte hout van de rozet zou kunnen trekken. Hetzelfde geldt voor de bindings en purflings.
Nu worden eerst het rozetgebied en de bindings 3x in 15 minuten gespoten met blanke lak, daarna kunnen de volgende dag met lichte druk alle randjes gladgeschuurd worden.
De rozet wordt nu nog twee dagen volgens dezelfde procedure gespoten, om zoveel blanke lak op te bouwen dat de laag even hoog wordt als de groene laag op de rest van het blad.
Na het gladschuren van de rozetomgeving de volgende stap: de hele gitaar spuiten met blanke lak, via hetzelfde procedé, maar nu vier dagen, dus in totaal twaalf lagen.
Na een week uitharden kan worden begonnen met nat schuren, korrel 800 oplopend tot 1500, en daarna polijsten.