De hals wordt aan de kast bevestigd met een pen-en-gatverbinding (mortise and tenon), hiervoor worden 2 op elkaar afgestemde freesmallen gebruikt, één voor de kast (het halsblok) en één voor de hals. De kast wordt zodanig ingespannen dat de achternaad strak tegen de freesmal zit. Omdat de bas een diepe kast krijgt, en daarom ook een lange hiel aan de hals, wordt de maximale lengte die de mallen toestaan benut: 82 mm.
Het is belangrijk dat het raakvlak van de kast waar de hiel tegenaan komt volkomen vlak is en loodrecht op de as van de kast staat. Het is namelijk erg lastig om bij een niet rechte kast de hiel hierop aan te passen, en een minder fraaie aansluiting is dan haast onvermijdelijk. Mijn methode: vlakschuren op een met schuurpapier beplakte glasplaat.
De jig bestaat uit twee haaks op elkaar gemonteerde stukken meubelplaat. Op het horizontale deel wordt een perspex freesmal gemonteerd, naar keuze voor de ‘pen’ (om de hals te frezen) of het ‘gat’ in het halsblok. De hals of de klankkast worden hieronder gemonteerd. Bij de latere gitaren wordt de kast niet meer in deze jig gefreesd, dit wordt verderop op deze pagina beschreven.
Kast frezen
De breedte van de sleuf wordt 18,5 mm, de diepte 20,5 mm. De diepte wordt in minimaal vier stappen bereikt om te voorkomen dat te veel hout tegelijk wordt weggenomen en de frees verbrandt of hapt.
Eerst wordt gebruik gemaakt van de kopieerring, daarna hoeft alleen nog het verschil tussen de ring en de ‘kale’ frees te worden weggewerkt, dit kan in één keer met een kopieerfrees met onderlager.
Halsblok frezen
Bij latere gitaren is een ander methode gevolgd: het halsblok wordt al voor de montage voorzien van de juiste sleuf. Wel met bovenstaande freesmal, maar op de freestafel zonder gebruik te maken van de jig. Dit moet naderhand alleen nog maar met zaag, beitel en vijl worden doorgetrokken naar de zijwand.
Het blok wordt op de freesmal geschroefd en ook weer eerst met de freesring in drie gangen bijna op diepte gefreesd (17 mm), en vervolgens met de kopieerfrees op de volledige breedte en juiste diepte gefreesd (18,5 mm)
Hals frezen
Als de hiel helemaal vlak is, wordt rondom de pen nog 1,5 mm dieper gefreesd, waardoor het raakoppervlak met de kast kleiner wordt. Dit heeft twee voordelen: de druk per oppervlakte-eenheid is na het vastschroeven van de hals veel groter, waardoor deze steviger vastzit, en ten tweede hoeft slechts een geringe hoeveelheid materiaal te worden weggebeiteld of -geschuurd als de hals toch nog niet helemaal goed uitgelijnd blijkt te zijn.
Nadat de pen opnieuw is afgezaagd op 20 mm (de sleuf in de kast is 20,5 mm diep), worden de gaten voor de schroef voor de halsbevestiging in de hals en het staartblok geboord.