Voor het buigen worden de ruwe zijwanden als volgt bewerkt:
- Jaarringen passend gemaakt op futselplank
- Op dikte geschaafd
- Globaal de juiste hoogte gezaagd
- Voorgeschuurd met korrel 100
Op dikte maken
Palissander is een stugge houtsoort, daarom wordt om toch te kunnen buigen de dikte teruggeschaafd tot 2 mm. Door de gebogen vorm wordt de constructie toch erg sterk.
De zijwanden worden van hetzelfde hout gemaakt als het achterblad en op dezelfde manier verwerkt: de jaarringen van de randen die later aan het bovenblad worden gelijmd worden op elkaar gelegd en gespiegeld door te schaven op de futselplank. Deze symmetrie is erg mooi zichtbaar aan de ‘staart’ van de gitaar.
De tegenoverliggende randen worden met zaag en schaaf op ongeveer de juiste breedte gebracht (iets te ruim), de halskant 10 mm smaller dan de staartkant vanwege de tapse vorm van de kast. Bij het assembleren van de klankkast wordt de precieze hoogte aangebracht.
Als de gitaar een cutaway krijgt moeten daarvoor enkele zeer scherpe bochten gebogen worden. Om die reden wordt de dikte van dat stuk zijwand nog verder gereduceerd: 1,5 mm. Met het verdunnen wordt geleidelijk begonnen 10 cm voor de eerste scherpe bocht. Dat kan ongestraft, want juist door die scherpe bochten wordt de wand ook weer sterker.
Omdat gebogen zijwanden lastig te schuren zijn, wordt voor het buigen alvast voorgeschuurd met korrel 100. Fijner heeft geen nut omdat door het weken en stomen het oppervlak toch weer ruw wordt door het uitzetten van de vezels.
Om de zijwanden nauwkeurig in de buigmal te kunnen plaatsen wordt een V-vormig groefje aangebracht op het hoogste punt van de lower bout (28,7 cm vanaf het staarteinde). Beschadigingen aan de rand zijn geen probleem, omdat hier de bindings komen.
Buigen
Het buigen van palissander gaat het best na verwarming tot ca. 150⁰C, bij die temperatuur kunnen de vezels langs elkaar glijden. Om te kunnen verhitten zonder te verbranden, wordt het hout eerst geweekt in water.
De 2 basismanieren om het hout te buigen zijn: in 1 keer een hele zijwand op een buigmal, of stukje voor stukje met de hand om een buigijzer. Ik gebruik een buigmal.